From Ashes Exotics
  • Home
  • Over
  • Soorten
    • Chinese krokodilstaarthagedis
    • Gargoyle gecko
    • Vieillard's kameleongekko
    • Ruïnehagedis
  • Kweek
    • Kweek archief
    • Kweek 2021
    • Kweek 2022
    • Kweek Gargoyle gekko's
  • Educatie
  • Verkoop
    • Verkoopvoorwaarden
    • Dieren te koop
  • Contact

Caresheet wimpergekko


De aankoop
Reptielen zijn geen knuffeldieren maar kijkdieren. Voor wimpergekko's geldt dit ook, maar ze zijn vaak verrassend rustig, en bijten niet waardoor het een makkelijker te hanteren dier is dan de meeste andere reptielen. Ze zijn nachtactief, overdag zie je ze vaak slapen in een donker hoekje, onder een blad of tussen stukken hout, maar als je overdag toch weg bent en s'avonds tijd hebt om ze te observeren dan zijn het perfecte huisdieren. Met hun lompe lichaam springen ze door het hok rond op zoek naar eten. S'avonds zijn het dus best actieve dieren en heel leuk om naar te kijken.

Op welke plaatsen vind je gemakkelijk nakweek:
*Op de Reptielen en Amfibieën te koop Facebook-pagina 
*Op een reptielenbeurs (Bijvoorbeeld reptilica of terraria in Houten)

Zorg dat je goed geïnformeerd bent en het verblijf en voer al klaar hebt staan voordat je een diertje gaat kopen. Handig is om de dieren eerst goed na te kijken op hun gezondheid, want het is vreselijk als een nieuw gekocht diertje snel sterft.

Op welke gezondheidskenmerken kan je letten bij het kopen van een (wimper)gekko;
*Oogt het dier op het eerste gezicht gezond, heeft het geen misvormingen?
*Is het dier vrij van verwondingen?
*Is de houding van het dier goed, beweegt hij vloeiend, lijkt hij alert?
*Zijn de ogen, mond, neus en cloaca (geslachtsdeel) van het dier schoon?
*Zijn de ogen helder, goed vochtig en onbeschadigd?
*(Kijk in de bek) is de bek schoon, en zijn de calciumzakjes zichtbaar? (2 witte bultjes op de achterkant van het gehemelte)

Voeding
De wimpergekko is een van de weinige soorten reptielen waarvoor speciaal een commercieel voer is ontwikkeld. Er zijn verschillende merken verkrijgbaar. Het is belangrijk dit als hoofdvoer te geven, aangezien het alle voedingsstoffen en vitaminen/mineralen bevat die ze nodig hebben. Het is in principe mogelijk om wimpergekko's groot en gezond te krijgen op enkel dit voer, maar ik raad altijd aan om ook insecten te voeren zoals krekels en dubia kakkerlakken. Wasmotten mogen ook gegeven worden, maar niet te vaak, aangezien ze erg vet zijn. Je zult zien dat wimpergekko's een stuk sneller en beter groeien wanneer ze ook insecten aangeboden krijgen in plaats van alleen het wimpergekkovoer.
Voorbeelden van wimpergekkovoer:
*Pangea fruit mix ​
*Repashy Crested Gecko Diet
*Big Fat Gecko smoothie mix
*Clark's Gecko Diet

Kosten Een zak van 454 gram kost gemiddeld zo'n 35 euro. Het is even schrikken als je zo'n zak moet kopen, maar je doet er erg lang mee doordat het een poeder is wat je vermengt met water. Al met al valt de prijs van het voer wel mee. 
Sommige mensen vertikken het om het voer te kopen en voeren in plaats daarvan bijvoorbeeld Olvarit (babyvoeding), appelmoes of jelly cups. Maar hier zitten niet alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen in die de wimpergekko's nodig hebben, en bovenal veel teveel suikers. Ga liever niet zelf experimenteren met voer! Af en toe wat geprakt fruit (géén citrusvruchten!) kan geen kwaad.

Wat gebeurt er als de voeding niet klopt: Wimpergekko's zijn vrij licht gebouwd en hebben dus in verhouding een zwaar lichaam. Het is zeer belangrijk dat de gekko genoeg calcium verwerkt. Wanneer een gekko hiervan tekort krijgt zullen zijn botten steeds meer verzwakken, de botten worden als het ware zacht, maar ze moeten nog wel het gewicht van de gekko dragen. De botten vervormen en de gekko raakt misvormd. Dit is nooit meer te genezen dus neem het goede voer toedienen serieus.
​
Foto
Een wimpergekko eet een kakkerlak.

Huisvesting
Grootte verblijf
Wimpergekko's hebben op zich niet een heel groot verblijf nodig. Al geldt het in de regel altijd: Hoe groter, hoe beter. Je zult zien dat ze gebruik maken van elk stukje ruimte die je ze geeft!
De minimale maten voor het terrarium van een wimpergekko zijn 40 cm breed, 40 cm diep en 60 cm hoog.

Meerdere wimpergekko's bij elkaar zetten
Huisvest nooit 2 mannetjes bij elkaar; mannetjes zijn territoriaal en vechten soms tot de dood.

Meerdere vrouwtjes in een terrarium gaat vaak wel goed. Maar hou er altijd rekening mee dat er een kans is dat het niet klikt, wat resulteert in vechten en staartbijten. Zorg ervoor dat je altijd een extra terrarium of curverbak hebt staan om in dat geval de dieren weer te kunnen scheiden. 

Een koppeltje, dus een mannetje en een vrouwtje word ook vaak gedaan. Denk er dan wel aan dat je eieren gaat krijgen. Een vrouwtje legt 2 eieren per keer, en gemiddeld 5 keer per seizoen. Dat betekend dus 10 jongen die ook allemaal weer gehuisvest moeten worden. De wimpergekko word veel gekweekt en de markt is vrijwel verzadigd. Denk daarom goed na voordat je gaat kweken! Een goed thuis voor de jongen zoeken kan lastig zijn. 
Een ander probleem bij een koppel bij elkaar huisvesten, is dat het mannetje vaak heel lang door wil gaan met paren. Het vrouwtje kan hierdoor uitgeput raken en zal afvallen. Het meest ideale is dus om de dieren apart te houden en ze alleen in het kweekseizoen bij elkaar te zetten gedurende een paar weken/maanden! 

Het meest ideaal is om 1 dier per terrarium te houden. Dan hoef je je nooit zorgen te maken over het feit of ze wel klikken met elkaar. Wimpergekko's zijn in het wild solitaire dieren, wat betekend dat ze alleen leven. Ze hebben dus geen behoefte aan een soortgenoot en kunnen ook niet eenzaam zijn.

Inrichting
De inrichting hoeft niet zo heel ingewikkeld te zijn. Je moet ervoor zorgen dat de wimpergekko zich overdag goed kan verstoppen en s'avonds veel plek heeft om te klimmen en te springen. Takken of lianen kan je door het hele verblijf plaatsen, zoveel mogelijk horizontaal geplaatste klimtakken en enkele (nep)planten die het verblijf natuurlijker en veiliger maken voor de wimpergekko en dan ben je al een heel eind. Verder wel plaats overhouden om een voerbakje én eventueel een waterbakje neer te zetten.

Ondergrond
Kies een ondergrond die natuurlijk oogt en goed vocht kan vasthouden. Kijk bij het kiezen van een ondergrond op de verpakking wat er allemaal in zit. Meststoffen kunnen giftig zijn voor wimpergekko's. Wanneer ze achter een prooi aanjagen en per ongeluk een hap ondergrond mee happen, kan hij ziek worden of sterven. Hetzelfde geld voor een ondergrond met stukken bast, zorg dat de wimpergekko geen grote stukken kan inslikken. Kies voor een ondergrond die dus óf fijn is óf een met stukken bast/hout die te groot zijn om ingeslikt te worden. Als ze dit wel doen kunnen ze last krijgen van een verstopping.

Tot nu toe blijkt cocopeat de beste resultaten te geven. Dit is kokospotgrond, en is gemaakt van 100% kokosvezels, er zitten geen meststoffen in.  Daarbij oogt het mooi en het schimmelt niet. Dit is in geperste blokken te koop bij onder andere de Action. Losse zakken kokospotgrond vind je bij elk tuincentrum.

Temperatuur
Wimpergekko's leven in het wild in een subtropisch klimaat. Ze leven dus niet in een enorm warm regenwoud. Dit zorgt ervoor dat ze prima te houden zijn op kamertemperatuur. De ideale temperaturen zijn overdag tussen de 20 en 26 graden, en s'nachts 18 tot 20 graden. Word het iets warmer in de kamer, hou de temperatuur dan goed in de gaten. Wimpergekko's zijn niet goed bestand tegen temperaturen boven de 30 graden over langere perioden. 
Het is niet erg als de temperatuur s'nachts iets onder de 18 graden komt. Maar 16 graden is wel een ondergrens. Word het bijvoorbeeld in de winter kouder dan dat in de kamer waar het terrarium in staat, dan is het mogelijk om bij te warmen met een warmtelamp of warmtemat.

Let er bij een warmtelamp op dat er iets omheen zit qua bescherming, anders kan de gekko zich er aan verbranden. Of plaats de warmtelamp bovenop het terrarium in plaats van er in.

Voor warmtematjes geldt: Bevestig ze aan de zijkant, niet onder het verblijf. Als de gekko het warm krijgt zal hij juist graven om de koelte op te zoeken. 

Luchtvochtigheid
De beste luchtvochtigheid voor in het verblijf van een wimpergekko is tussen de 70-80%.  De juiste luchtvochtigheid kan bereikt worden door de ondergrond vochtig te houden, en het verblijf dagelijks te sproeien. Sproei vooral ook s'avonds, wimpergekko's vinden het fijn om dan van de druppels te drinken. De luchtvochtigheid mag na het sproeien s'avonds oplopen naar de 100%. Als het s'ochtends maar weer opgedroogd is. Zorg ervoor dat er voldoende verluchting aanwezig is. 

Is de vochtigheid niet hoog genoeg, dan kan het zijn dat de gekko zich in de vochtige ondergrond graaft, of dat de wimpergekko niet goed uit zijn vervelling komt (stukken vervelling blijven hangen aan de pootjes, kop en staart). Een te hoge vochtigheid is ook niet goed, bij een lange blootstelling aan een te hoge luchtvochtigheid kunnen ze een longontsteking oplopen en dit is voor deze dieren zeer gevaarlijk.

Kweek
Begin pas met het kweken van wimpergekko's als:

* De dieren volledig gezond zijn
* De dieren ongeveer 2/2.5 jaar oud zijn
* De dieren op het goede kweekgewicht zijn (minimaal 35 gram en liever 40 gram!) en niet mager ogen

* Je weet dat je alle nakweek zelf kunt huisvesten of zeker weet dat je ze gemakkelijk kwijt raakt

Het kweken van wimpergekko's is niet moeilijk. Eigenlijk gaat het vanzelf als de omstandigheden goed zijn. De meeste kwekers beginnen de mannetjes en vrouwtjes bij elkaar te zetten rond eind februari/maart, wanneer de temperaturen en lichturen buiten weer omhoog gaan.

De mannetjes hoeven overigens maar een paar weken bij de vrouwtjes gehuisvest te worden. Vrouwelijke wimpergekko's kunnen het sperma opslaan en zo een heel seizoen eieren leggen. De mannen vroeg weer weghalen scheelt enorm in de stress voor het vrouwtje, omdat de mannetjes vrij lang door zullen blijven gaan met paren.

Paring en eileg
De wimpergekko's zullen vanzelf aan de slag gaan. Zijn ze klaar voor de paring, dan kan je s'avonds een vreemd kwakend geluid uit het verblijf horen komen. Dit is de paringsroep van het mannetje. Hij zal achter de vrouw aan gaan en haar proberen te grijpen. Schrik niet als het er hard aan toe gaat, het mannetje zal het vrouwtje stevig in haar nek vastbijten zodat hij haar kan bevruchten. Als de daad gedaan is kan je wekelijks je vrouwtje controleren. Op een bepaald moment kan je aan beide kanten van het lichaam lichte ronde plekken zien in haar buik, net boven haar achterpoten. Dit zijn de eieren. Zorg dat het vrouwtje een geschikte legplek heeft. Meestal zoeken ze de meest vochtige plaats op om hun eieren af te zetten. Ze graven een gat, leggen hun eieren en graven ze daarna weer in. Heeft het vrouwtje eitjes gelegd maar heb je het niet gezien, veeg dan voorzichtig laagje voor laagje de grond weg totdat je de eitjes vind.

Zorgen voor de eieren
Maak een bakje klaar voor de eieren. De beste ondergrond is perliet of kleikorrels omdat dit het vocht goed vast houd zodat je eitjes niet uitdrogen. Vermiculiet kan ook gebruikt worden, maar dit blijft vaak erg aan de jongen plakken wanneer ze het ei uit komen. 
Vermeng de ondergrond met water. Het moet vochtig zijn maar er mag geen water uit druipen. Pak dan voorzichtig de eieren (niet draaien) en plaats ze zachtjes in de ondergrond. Neem een potlood of stift en teken een streepje/stipje op de bovenkant van elk ei. Reptieleneieren mogen niet gedraaid worden want het embryo kan niet meedraaien en zal verstikt worden. Door het streepje/stipje weet je wat de bovenkant is en weet je zeker dat je hem niet verkeerd hebt liggen.

De eieren hoeven niet bij gewarmd te zitten. Gewoon op kamertemperatuur bewaren is het best. 
Wimpergekko eieren doen er gemiddeld 3 of 3 ,5 maand over om uit te komen. Komen ze later uit, dan is dat geen probleem. Denk je dat de eieren slecht zijn? Nooit zomaar weggooien, als het schimmel er dik op staat en ze stinken, dan pas weggooien, er zijn gevallen geweest van eieren die nog goed waren en in de kliko uit kwamen!

Zorgen voor de jongen
Voor de oudere dieren geldt: hoe groter het verblijf, hoe beter, maar bij jongen ligt dit iets anders. Het kan zijn dat ze moeite hebben met het eten vinden. Ook is het handig als je de dieren goed kan observeren en als het nodig is snel kan vinden. Daarom is het dus bij jongen zo dat je ze beter eerst in een kleiner verblijf kan huisvesten. Bijvoorbeeld een klein terrarium of een faunabox. Voor de rest mogen de omstandigheden hetzelfde zijn als bij de ouders; veel schuilplekjes, klimtakken en (nep)planten. 

Als ondergrond kan je het beste iets doen wat makkelijk schoon te maken en te vervangen is, zoals keukenpapier. Ook zie je op keukenpapier de poepjes liggen van de wimpergekko's. Wanneer je poepjes vind weet je zeker dat de dieren goed eten. Als je zeker weet dat ze gezond zijn en goed eten kan je ook kokospotgrond als bodembedekker gebruiken, net als bij de ouders. Het voordeel is dat dit veel beter vocht vasthoud. Keukenpapier droogt enorm snel uit.
Zorg dat ze onbeperkt toegang hebben tot wimpergekko-voer en geef ze ook regelmatig insecten te eten. Uit ervaring blijkt dat jonge dieren meer insecten eten dan het papje, en dat dit naarmate ze ouder worden langzaam omdraait. (Oudere dieren eten vooral het papje en af en toe insecten.)
Copyright 2011-2021 © From Ashes Exotics / Kim Bobeldijk
  • Home
  • Over
  • Soorten
    • Chinese krokodilstaarthagedis
    • Gargoyle gecko
    • Vieillard's kameleongekko
    • Ruïnehagedis
  • Kweek
    • Kweek archief
    • Kweek 2021
    • Kweek 2022
    • Kweek Gargoyle gekko's
  • Educatie
  • Verkoop
    • Verkoopvoorwaarden
    • Dieren te koop
  • Contact